|
NOSNOW.PL Forum dyskusyjne poświęcone wszystkiemu co związane z deskami Dirtsurfer.
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Tomek74

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 12:00 am Temat postu: Jaworzyna Krynicka |
|
|
Witam,
dumnie mogę dopisać swoją pierwszą "pełnowymiarową" miejscówkę dla miłośników flexi, ale chyba nie tylko.
Wydaje się, że Jaworzyna oferuje kilka ładnych tras, choć z powodu samotnej wyprawy (bezpieczeństwo) i ukochanego futrzaka (nie mogłem go zostawić na dłużej - znajomi wiedzą w czym rzecz ) dokonałem eksploracji tylko jednego szlaku.
Trasa o długości 5,5 km to trasa rowerowa prowadząca ze szczytu Jaworzyny, na który możemy dostać się kolejką gondolową, aż do OW Akademii Rolniczej. Większa część trasy to praktycznie wycieczkowy szlak w umiarkowanym nachyleniu, dobrze ubitej nawierzchni z kamieniami od czasu do czasu. ALE przyznaję, że nie przejechałem całej trasy - pierwszy km (ze szczytu do wirażu poniżej schroniska) prawie przeszedłem, częściowo z obawy o siebie, częściowo z obawy o ludzi tam grasujących ).
Plusy:
- długa bardzo malownicza i urozmaicona trasa
- prędkość max przy pierwszym podejściu 44 km/h
- kolejka gonodolowa na górę (dirt mieści się bez problemu, ale w pionie - ze dwa na gondolkę + osoby towarzyszące )
Minusy:
- trochę kamieni na szlaku, jeden drobny kanałek (da się przejechać, ODWAGI )
- po zjechaniu z trasy trzeba przejść ok 1 km pod delikatną górkę do stacji kolejki
- wjazd gondolką na górę + dirt wg cennika 20 PLN (dlaczego zapłaciłem 10 PLN nie pytałem).
na rysunku poniżej szlak oznaczony kolorem pomarańczowym i znaczkiem roweru.
POWIĘKSZ
Gdzie jest Jaworzyna Krynicka łatwo odszukać, ale dla leniwych:
ZOBACZ
I jeszcze parę fotek z trasy - zapraszam do albumu:
http://picasaweb.google.pl/tszostek/JaworzynaKrynickaDIRT
Wkrótce również będzie filmik...zaraz jak go lekko opracuję
Ostatnio zmieniony przez Tomek74 dnia Wto Mar 11, 2008 12:22 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
flash

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 9:23 am Temat postu: |
|
|
trasa wyglada super pewnie niezle sie kurzy- przy pierwszej okazji trzeba sprawdzic! Ja bym powiedzialze jedyny minus to cena wyciagu  _________________ www.dirtsurfer.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
NOSNOW.PL

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 4:59 pm Temat postu: |
|
|
Tak jak napisał Flash, wygląda to naprawdę świetnie! Tylko skąd oni mają takie ceny?! W każdym bądź razie, trasa, którą należy zjechać! To kiedy jedziemy się tam poobijać? A! I oczywiście czekamy na filmik!
Pozdrowienia! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomek74

|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 9:47 am Temat postu: |
|
|
Zamieszczam poniżej filmik z Jaworzyny. Sorki za kiepską jakość, ale nie mogłem sobie poradzić z umieszczeniem polików lepszej jakości na sieci .
A że to moja pierwsza produkcja tego typu, sorki też za ew. niedoróbki
Pozdr.
http://video.google.pl/videoplay?docid=2254652908634591125 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
NOSNOW.PL

|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 2:23 pm Temat postu: |
|
|
O kurcze, niezłego speeda miałeś w tych wyższych partiach! Widząc te kamienie tylko śmigające obok, to nawet przed monitorem podskoczył mi poziom adrenaliny! Oczywiście jeszcze bez zbroi co? Respect!
Ps. czy końcówka to pocałunek matki ziemi?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomek74

|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 2:53 pm Temat postu: |
|
|
hahaha, końcówka to nie był pocałunek...to ten "kanałek" którego się przestraszyłem wiedząc, że tam jest. Po prostu zeskok...pocałunek był później - bez filmu ..a za zbroją właśnie się oglądam - poczułem to  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
flash

|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Lubie ten widok jak piesi uciekają w popłochu! _________________ www.dirtsurfer.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Roker

|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 10:12 pm Temat postu: |
|
|
a mnie tam urzekla twoja historia ..... eee tzn muzyka bardzo lubie red hotow niestety biletow juz nie ma na koncert :/
co do trasy to cena zniecheca ale i tak tam pewnie zaitamy  _________________ www.dirtsurfer.com.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomek74

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 10:21 pm Temat postu: |
|
|
No dobrze,
druga również samotna wyprawa na Jaworzynę zakończona takim samym sukcesem  
Po raz kolejny zakochany w miejscu dla wszystkich chętnych na prawdziwy dirt, nie koniecznie road....Ale do rzeczy.
Różnice pomiędzy tą i poprzednią wyprawą:
- nie ma potrzeby schodzenia do schroniska jest doskonała droga z krótkim podjazdem, który można pokonać rozpędem, potem wybór drogi na nartostradę lub kamienistą drogą do samego schroniska (przy czwartym zjeździe to ten odcinek mnie przyglebił), ale do zjechania...potem tylko wiraż dla odwaznych, którego nie udało mi się pokonać i dłuuuuuga przejażdżka którą już znacie z filmiku.
Kanałek, który wydał się straszny nie jest straszny. Gorzej jest z fragmentem pod w drugiej połowie trasy, dość stromy i kamienisty - i tu znowu - zabrakło mi jeszcze odwagi do przejechania go. Potem rzeczka i fajny kilometrowy zjazd ubitą drogą z V35-40 km/h - super traska, różnorodna, z wyzwaniami i dużą satysfakcją z jazdy.
Jazda po kamieniach - kiedyś przeczytałem relację z rajdu samochodowego finlandii, gdzie Chołowczyc powiedział, że "za wcześnie hamowaliśmy.....ale jadąc 200 km/h wyobraźnia zaczyna działać". Mam wrażenie, że podobnie jest z kamieniami - człowiek stara się zwolnić, żeby przejechać ostrożnie i to go gubi, bo im wolniej, tym trudniej to zrobić....bo od strzelających na boki kamieni jeszcze się krzywda ni stała...a jadąc wolniej traci się kontrolę nad deską.
Strapy - to dość oczywiste, ale mocniejsze zapięcie strapów w takich warunkach jest warunkiem koniecznym.
Hamulce - nie wiem jak zachowują się V-brake'i, ale moja tarcza zagrzała się na tyle, że zmieniła kolor...może kiepska tarcza?  
Nartostrada - zaliczyłem piękny zjazd..niestety na lekkim hamulcu - da się zrobić tą drogę z większą prędkością. Bardzo fajna traska - potem umieszczę filmik - to raczej kamienista droga prowadząca przez nartostradę, bo same nartostrady poprzecinane są kanałami odpływowymi i niestety nie da się przez nie przejechać...no chyba, że nauczymy się skakać Niestety, po ładnym zjeździe z górnego odcinka nartostrady nie bardzo jest co ze sobą zrobić, trzeba zejść na dobrą sprawę dość spory kawałek nartostradą, żeby pojechać dalej znaną już trasą rowerową.
Myślę, że coś się tam da jeszcze wymyślić, tylko...cóż, po raz kolejny ku przestrodze jeździłem sam. Nie zawsze chciałem ryzykować, bo kto mnie potem zwiezie z opuszczonego szlaku jakby co? Przyziemiłem na kamienistym odcinku przy 40km/h - efekt - obolałość jak po stłuczce samochodowej, poobcinane opuszki palców. Resztę na siebie wzięły gacie ochronne (bez nich byłoby bardzo źle), zbroja i kask (niezłe zadrapanie...nie chciałbym mieć go w głowie). Ochraniacz nadgarstka do wymiany. Pilnujmy się na takich trasach - wszystko jest dla ludzi, tylko chrońmy się tak, jak możemy
Wszystkich chętnych zapraszam do Krynicy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|